WKS: SAGT OCH SKRIVET

"Storslagna stråkar. Den svenska violinisten Mats Zetterqvist ledde stråkorkestern genom sitt eget arrangemang av Stenhammars passionerade andra kvartett."
Mats Liljeroos, HBL 9.2.2015

"Musikantisk nordisk dimension"
Mats Liljeroos, HBL 30.10.2014

”Det finlandssvenska flaggskeppet Wegelius kammarstråkar”
Medborgarbladet 1.2.2011

”Njutbar och intensiv stråkklang och ett alert samspel.”
Folke Forsman, HBL9.3.2010

”Starkt påtagliga stråkstämningar.”
Mats Liljeroos, HBL 27.1.2009

”Fräscht och angeläget.”

Mats Liljeroos, HBL 3.6.2008

Läs fler recensioner av WKS.


TIDIGARE KONSERTER


KONTAKT

För närmare information och bokningar kontakta:

Annemarie Åström
Konstnärlig ledare
annemarie@annemarieastrom.fi

Wegelius Kammarstråkar (WKS)

Wegelius kammarstråkar är en kreativ och ungdomlig orkester till vilkens mål hör bl. a. att framföra finsk och nordisk kammarorkestermusik på hög nivå. Orkestern består främst av proffsmusiker, men också av unga musikstuderanden. 

Målsättningen är att medverka i fostran av finlandssvenska och finska musiker, samt att vårda den finlandssvenska kulturen. Till en del av konserterna inbjuds unga begåvade musiker från Martin Wegeliusi-institutets sommarkurser att spela med i orkestern.
 
Konsertmästare och konstnärlig ledare för orkestern är violinisten Annemarie Åström, som hör till Finlands ledande musiker i den unga generationen. Åström upplever som viktigt att i musiken sammankoppla finska och finlandssvenska kulturtraditioner tillsammans med det nordiska.


Orkesterns startades år 2003 och WKS:s första dirigent var Anna-Maria Helsing. Efter henne har orkestern följaktligen spelat med olika dirigenter, bl.a. John Storgårds, Jan Söderblom, Tapio von Boehm, Arturo Alvarado, Tomas Djupsjöbacka, Mats Zetterqvist, Okko Kamu och Jutta Seppinen. Under år 2017 kommer orkestern att dirigeras av bl.a. Jan Söderblom, Jutta Seppinen, Erkki Lasonpalo och Anna Maria Helsing.


WKS fungerar inom ramen för Stiftelsen för Martin Wegelius Institutet sr och musikerna samlas till övningsperioder och håller konserter i samband med dem. Orkestern värnar om att spela musik skriven av finlandssvenska och nordiska kompositörer jämsides med den övriga musikrepertoaren.
  

WKS har turnerat flitigt i Finland och även gjort en USA-turné. Sommaren 2011 fungerade orkestern som stomme i Musikakademin i Nyslott samt i Martin Wegelius-institutets uppsättning av Domenico Cimarosas opera "Det hemliga äktenskapet". Operan uppfördes i samband med Operafestivalen i Nyslott samt på Musikfestspelen i Korsholm. I november 2011 höll WKS en konsert under Erik Bergmans jubileumsvecka i Helsingfors. Orkestern har uruppfört verk av bl.a. Jack Mattsson, Markus Fagerudd och Timo-Juhani Kyllönen. I november 2013 uruppfördes i sin helhet Lars Karlssons verk "Sju sånger till text av Pär Lagerkvist" (2011-2012) på hans 60-årskompositionskonsert i Helsingfors. Dirigent var Arturo Alvarado och solist Kristian Lindroos (baryton).  

I mars 2013 spelade WKS på invigningsgalan av Schaumansalen i Jakobstad, där bland annat Peter Jöback och Camilla Nylund uppträdde. Våren 2014 inbjöds orkestern igen till Jakobstad för att där konsertera tillsammans med Jakobstads Sinfonietta under ledning av Jan Söderblom. WKS:s konserter har ett flertal gånger sänts i radio och i TV, senast från Sibelius-festivalen i Korpo sommaren 2014.

Sibelius: Andante Festivo

WKS på Facebook. 


Verksamhetsår 2015

Wegelius kammarstråkars verksamhetsår 2015 var fullt av intressanta projekt, varav den första konserten är i februari då orkestern ger en konsert Sibelius jubileumsår till ära. Konserten “Vännerna Sibelius och Stenhammar” ordnas på Stenhammars födelsedag. Som gästande konsertmästare och dirigent fungerar då Mats Zetterqvist från Sverige.

 

Medverkande musiker under år 2015

Violin
Annemarie Åström, konsertmästare
Peter Achrén
Inka Eerola
John Emanulesson
Sofia Greus
Sonetta Harjanne
Tuulia Hero
Aino Hyvönen
Terhi Ignatius *
Nuppu Komsi
Sofia Kosonen
Ingrid Lindblom
Sofia Lindroos
Lotta Lundsten
Iida Lymi
Kanerva Mannermaa
Jennika Pohjola
Abel Puustinen
Pia Sundroos 
Paula Sundqvist 
Sini Virtanen *

Viola
Kristina Grönqvist
Hanna Hohti *
Tiina Konttinen
Mauri Kuokkanen *
Kari Olamaa 
Aino Räsänen *
Anna-Maria Viksten
Nikolai Walderhaug 

Cello
Johan Carlsson 
Lydia Eriksson
Annika Furstenborg
Antonia Hägglund
Anton Kukkonen 
Elina Mattila 
Eeva Rysä *
Csilla Szilvay *
Anna Westerlund

Kontrabas
Pontus Grans*
Juho Vikman

* stämledare