Kontakt


Lisa Taulio
lisa.taulio@mwi.fi
040-6729655


Martin Wegelius-institutet/Lirarna
Georgsgatan 18 A L1
00120 Helsingfors

Aktuellt


Björken och stjärnan: Folkvisor och Topelius - Digitalt och levande 
Seminarium och konsert
Fredag 2.11.2018 kl. 15-19.30


Plats: Föreningen Brage, Kaserngatan 28
Kl. 15-16.45 Seminarium
Med: Susanne Österlund-Pötzsch, Pia Lindholm, Carola Herberts.
Kl. 17-17.45 Konsert:  Björken och stjärnan
Musikaliskt uppförande med uppläsning och musik
Lotta Ahlbeck, Jarl Ahlbeck & Anders Backman
17:45 Allsång, musik, jammande
Sjung och spela med på Topelius visor, finlandssvenska folkvisor och -låtar. Alla som vill sjunga, spela och jamma tillsammans är välkomna!
Spelledare Lotta Ahlbeck.

Deltagande i seminariet och konserten är gratis.
Anmälan till seminariet senast 30.10 till
kansli@brage.fi eller tlf. 09–636513


Seminariet och konserten arrangeras av Brages sektion för folklivsforskning i samarbete med Folkmusiknätverket Lirarna.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Konsert 30.9 kl 18:00, G18

Finlandssvensk sångskatt i ny skrud / Suomenruotsalainen lauluaarre musiikin universaalikielellä / Finnish-swedish folk with a twist. JAM Ensemble: Johanna Almark Mannila, voc & vl, Henrik Wikström, pf, Kaarle Mannila, perc, Hannu Rantanen, db, kör & spelmän / kuoro & pelimannit / choir & fiddlers. Fritt inträde / Vapaa pääsy / Free entrance. Programblad med sångtexter / ohjelma lauluteksteineen / programme 20€.

I samarbete med / yhteistyössä / in collaboration with Folkmusiknätverket Lirarna.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vill du ge ut en skiva tillsammans med vår samarbetspartner Svenska Litteratursällskapet i Finland? SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut har utlyst ett samarbete angående skivutgivning, utgivningen sker under år 2019. Mer info och länk till ansökan hittas via länken nedan:

http://www.sls.fi/sv/nyhetsinlagg/skivutgivningssamarbete-2019-utlyses

 

Lirarnas höst 2018

 

Nu är sommaren snart slut och Lirarnas verksamhet i full gång. Vi kan redan nu meddela att Lirarna bl.a. kommer att medverka under Folkmusikdagarna i Vasa 24-27.10 samt hålla ett folkmusikjam i Helsingfors senare i höst. Men först ut är utgivningskonserten av konsert- och skivhelheten "Sjung för livet och spela som folk - Finlandssvensk sångskatt i ny skrud". Tolv folkmelodier med texter av Alexander Slotte och Ernst V. Knape i nya arrangemang av Johanna Almark Mannila. I arrangemangen samsas en klassisk-romantisk klangvärld med afrikanska rytmer och jazzharmonik. Utgivningskonserten ges den 30.9 kl 18 i Festsalen G18 och har fritt inträde. Välkomna!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Folkmusikworkshops
 

Den nya metodhandboken har nu hittat ut till skolor runtom i Svenskfinland! Du kan bekanta dig med materialet även här på hemsidan. LJUDFILERNA PÅ WEBBEN HITTAR DU HÄR!
År 2017 gavs boken ”Folkmusik i skolan – metodhandbok för grundläggande utbildning (åk 7-9)” ut.  I samband med detta, under hösten 2017 och åretv 2018, arramgerar Lirarna verkstäder med metodhandboken som grund i högstadier runt om i Svenskfinland. Under dessa verkstäder presenterades och användes det nya materialet i metodhandboken. Läs mer om boken här: https://mwi.fi/lirarna/metodhandbocker/.
Eftersom verkstäderna varit populära ämnar Lirarna fotsätta med projektet under hösten 2018.
Ta gärna kontakt för mer info och om ni vill ha besök av våra kunniga musiker och pedagoger till er skola för workshops under hösten 2018!

 

Lirarna arrangerar lanseringsturné med den nya metodhandboken 2017-2018

En klassuppsättning (30 exemplar) av den nya metodhandboken har sänts ut till svenskspråkiga högstadium i Finland hösten 2017!


I och med att den nya metodhandboken för högstadiet publiceras under våren, kommer Lirarna med hjälp av samarbetspartnerna i projektet (DUNK, BARK och SLS/FMI) arrangera en lanseringsturné runtom i Svenskfinland under 2017-2018.

Denna lansering består i huvudsak av folkmusikworkshops runtom i skolor (högstadier), där det nya materialet i metodhandboken presenteras och används. Workshops kommer att hållas på olika håll i Svenskfinland. Dels på sådana orter där Lirarna redan tidigare år haft lyckade samarbeten och dels på helt nya i Österbotten, Åboland och Nyland. Lirarna önskar med en geografiskt bred utspridning nå ut till så många delar av Svenskfinland som möjligt och även nyttja de lokala krafter och samarbeten som redan finns på de olika platserna.