Almark Johanna

Beskrivning

Johanna Almark (född 1966) är en av Finlands mest mångsidiga tonkonstnärer. Hon har avlagt diplom i både körledning och orkesterdirigering vid Sibelius-Akademin.

Med sin starka personlighet och utstrålning framkallar Almark ett engagerat musicerande hos såväl proffs som amatörer

Hon har dirigerat flertalet körer s.s. Akademiska damkören Lyran (konstnärlig ledare 1988 - 1998), Radions kammarkör, Nationaloperans kör, Akateeminen Laulu, Suomen Laulu och Tapiolan kamarikuoro.

Johanna Almark fick Nylands svenska kulturfonds Svenska dagen-pris år 2017. Vid sidan av sin egen sångkarriär arbetar Johanna för att sprida musikglädje på svenska i Finland. Hon har varit kapellmästare för flera musikaler på våra nationella scener, lett många körer och arbetat som lärare vid Martin Wegelius-institutet. Johanna sjunger, spelar violin, komponerar, dirigerar och delar med sig av sin musik vid interaktiva konserter där proffs och amatörer möts i aktiv samverkan med publiken.

Almark är en ofta anlitad workshopledare. Hennes verkstäder omfattar sång, rytm och rörelse och öser ur såväl västerländsk konstmusik som ur olika etniska traditioner.

Verksäderna riktar sig till både proffsmusiker och amatörer, barn och vuxna i alla åldrar.

Den nya landvinningen för Almark är konceptet med att kombinera sångsolistens roll med kapellmästarens. Under de kommande säsongerna turnerar Almark som dirigent i de finländska stadsorkestrarna med repertoar som utformas kring Mysteries of the Macabre av György Ligeti, Luonnotar av Jean Sibelius, Sjostakovitj’s Symfoni nr.14. samt beställningsverket ”Konsert för jazzsopran och orkester” av Jukka Linkola.

Det svenska modersmålet är utomordentligt viktigt för Almark, således arbetar hon även med att översätta och framföra musik på svenska. Som exempel här kan nämnas barockproduktionen Vågor, vindar, Vivaldi.

Almarks senaste skiv- och konserthelhet fokuserar på den finlandssvenska sångskatten och går under namnet Sjung för livet och spela som folk. Här visar Almark lejonklon som
stilistiskt mångsidig arrangör. I arrangemangen av de gamla folkmelodierna med texter av Alexander Slote och Ernst V. Knape samsas en nationalromantisk klangvärld med etniska rytmer och jazzharmonik.

Kontaktuppgifter
Orkester

Kontaktuppgifter

Postadress: 
Martin Wegelius-institutet
Georgsgatan 18 A L1
00120 Helsingfors

Besöksadress:
SFV-Huset G18
Georgsgatan 18 rum 207
00120 Helsingfors


info@mwi.fi
FO-Nummer: 0234770-2