I DET STORA LANDSKAPET

– En sagolik familjekrönika

“Det var en gång ett land, ett alldeles vanligt land i en alldeles vanlig saga, där allt var som vanligt, som det alltid hade varit. Och, som i alla vanliga sagor, fanns det ett slott där det bodde en kung och en drottning. En dag fick de barn, drottningen födde tvillingprinsessor, och glädjen i hovet var stor. Men så upptäcktes att den ena prinsessan inte var som den andra, att en av prinsessorna inte var alldeles vanlig…”

Utdrag ur Ugglans krönika

 

 

 

I det stora landskapet är en egensinnigt sprakande musikteaterföreställning och en poetisk familjeberättelse. På scenen skapas en värld som liknar sagans men vars rötter är förankrade i verkligheten. När landets kungafamilj får ett barn som inte är som andra blottas rädslor, orättvisor och maktförhållanden. Samtidigt är det början på ett hisnande äventyr - två systrars kamp för frihet och förändring, och för att få vara tillsammans. I det stora landskapet är en skildring av tid som varit, tid som går och nya tider som kommer. Det är en krönika nedtecknad av Ugglan, hon som ser allt det som inte vi människor ser.

Föreställningen I det stora landskapet ger plats åt scenkonstens mångfald: teater, dans, livemusik och sång; fantasi och verklighet; stora existentiella frågor och överraskande humor.

I föreställningen berör DuvTeatern också för första gången på teaterscenen hur det är att leva med en funktionsvariation. Livshistorier speglas i varandra och delas med publiken.

Föreställningens manus och sångtexter är skapade av DuvTeaterns ensemble. På scenen står skådespelarna tillsammans med kollegor från Svenska Teatern. Musiken är komponerad av Markus Fagerudd specifikt för föreställningens liveorkester. Orkestern, som består av musiker från Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar, förenar musiker som har bakgrund i olika musiktraditioner. Koreografin görs av Carl Knif i tätt samarbete med skådespelarna. Föreställningen regisseras av Mikaela Hasán.

Urpremiär

26 oktober 2019

på Svenska Teaterns Stora Scen
 

Föreställningen är ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.
Med föreställningen firar DuvTeatern sitt 20-årsjubileum.

BILJETTER

Biljetter kan köpas via Svenska Teaterns biljettförsäljning.

Telefon: 09 6162 1411
 www.svenskateatern.fi

TILLGÄNGLIGHET

Se Svenska Teaterns hemsida för mer
information om tillgänglighet.

SPELPLAN

Lördag 26.10.2019 kl. 18.00 (premiär)

Måndag 28.10.2019 kl. 18.00
Tisdag 29.10.2019 kl. 18.00

Fredag 8.11.2019 kl. 18.00
Lördag 9.11.2019 kl. 15.00

Tisdag 3.12.2019 kl. 12.00
Onsdag 4.12.2019 kl. 18.00
Torsdag 5.12.2019 kl. 18.00

Torsdag 9.1.2020 kl. 18.00
Fredag 10.1.2020 kl. 18.00
Lördag 11.1.2020 kl. 18.00
Torsdag 23.1.2020 kl. 12.00
Fredag 24.1.2020 kl. 18.00
Lördag 25.1.2020 kl. 15.00

I det stora landskapet riktar sig till vuxna och barn från 10 år.

 

Det har alltid varit viktigt för Wegelius Kammarstråkar att skapa nya upplevelser och insikter genom att blanda olika konstformer, säger WKS konstnärliga ledare Annemarie Åström. Vi är glada över att få arbeta över konstgränserna tillsammans med DuvTeatern, Resonaarigroup och Svenska Teatern.
WKS inspirerades av DuvTeaterns övertygelse om att alla människors berättelser är värd att berättas. Därför är vi fulla av iver över att få vara med och spela i en ny ensemble och berätta en historia som inte skildrats tidigare.På scenen:

DuvTeaterns ensemble
Ragnar Bengtström, Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Natalia Kanervo, Karolina Karanen, Carl Knif, Ida-Lotta Knuuttila, Helena Laxén, Irina von Martens, Tanya Palmgren, Pia Renes, Martina Roos, Sara Sandén, Elias Simons, Christoffer Strandberg

Svenska Teaterns skådespelare
Mikael Andersson, Sophia Heikkilä, Niklas Åkerfelt

Resonaarigroups musiker
Tomi Lehtimaa, Jaakko Lahtinen, Juho Lähteenmäki,
Marlo Paumo

En kvartett ur Wegelius Kammarstråkar
Violin  Annemarie Åström, Kirsi Ruotsala,
Pia Sundroos, Elias Lassfolk
Altviolin  Kristina Grönqvist, Mauri Kuokkanen 
Cello  Annika Furstenborg, Csilla Tuhkanen

Kapellmästare
Emma Raunio
 

Projektet förverkligas med stöd av:

Svenska Kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Elfvings stiftelse, Stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman, Niilo Helanders stiftelse, Helsingfors stad, Centret för konstfrämjande, m.fl.


Konstnärlig planering och produktion

Text: DuvTeaterns ensemble
Regissör: Mikaela Hasán
Regiassistent: Sanna Huldén
Kompositör: Markus Fagerudd
Kapellmästare: Emma Raunio
Koreograf, danscoach: Carl Knif
Scenograf: Erik Salvesen
Kostymdesigner: Anna Sinkkonen
Maskplanering: Leila Mäkynen
Ljuddesigner: Andreas “Stanley” Lönnquist
Ljusdesigner: Tom Kumlin
Videodesigner: Paula Lehtonen
Sångcoach: Martina Roos
Skådespelarcoach: Christoffer Strandberg
Dramaturgiskt stöd: Christoffer Mellgren

Produktion:
Annina Blom/DuvTeatern
Svenska Teatern
Markku Kaikkonen/Resonaarigroup
Kristina Grönqvist/Wegelius Kammarstråkar

Publikarbete:
Sanna Huldén, Noona Leppinen

Scen- och produktionsassistenter:
Sara Sandén, Helena Laxén, Kristin Helgaker, Kaarlo Uusitalo, Joonas Palkeinen

Rådgivande forskare:
Niklas Altermark (Lunds universitet)
Jenni Kuuliala (Tammerfors universitet)
Antti Teittinen (Kehitysvammaliitto) 

SAMARBETSPARTER

DUVTEATERN är en teater för egensinniga och unika scenkonstnärer och teaterarbetare. Teatern har varit verksam i Helsingfors sedan 1999 och firar sitt 20-årsjubileum 2019. Teaterns konstnärliga produktioner bygger på arbetsgruppens egna erfarenheter och intressen och skapas alltid i samarbete med andra teatrar och gästande konstnärer. I DuvTeatern möts scenkonstnärer med olika funktionsvariationer.
www.duvteatern.fi

SVENSKA TEATERN är Finlands svenskspråkiga nationalscen. Teatern firade sitt 150-årsjubileum hösten 2016. Som nationalscen ger teatern en bred repertoar som riktar sig till alla. I medeltal producerar Svenska Teatern 8-10 pjäser per år. Därtill kommer gästspel och samproduktioner med andra teatrar eller fria teatergrupper. Teatern  har ca 120 fast anställda och tre scener.
www.svenskateatern.fi

RESONAARIGROUP är en musikgrupp från Helsingfors som består av yrkesmusiker med funktionsvariation. Resonaarigroup firar 10-årsjubileum 2019. Resonaarigroup ingår i Resonaari specialservicecentret för musik. Resonaari grundades 1995 och omfattar en musikskola med ca 300 elever, ett internationellt erkänt kunskapscenter och musikgruppen Resonaarigroup. Resonaari leds av Markku Kaikkonen och Kaarlo Uusitalo.
www.helsinkimissio.fi/resonaari/resonaarigroup

WEGELIUS KAMMARSTRÅKAR (WKS) är en kreativ och energisk orkester som i första hand framför finländsk och övrig nordisk kammarorkestermusik på hög nivå. Orkestern grundades år 2003 och består idag av professionella musiker och musikstuderande. WKS fungerar under Stiftelsen för Martin Wegelius Institutet sr. Sedan år 2013 är orkesterns konstnärliga ledare violinisten Annemarie Åström.
www.mwi.fi/wks

Kontaktuppgifter

Postadress: 
Martin Wegelius-institutet
Georgsgatan 18 A L1
00120 Helsingfors

Besöksadress:
SFV-Huset G18
Georgsgatan 18 rum 207
00120 Helsingfors


info@mwi.fi
FO-Nummer: 0234770-2