STORA MUSIKKURSEN 24.6-30.6.2024

Västra Nylands folkhögskola i Karis

Varmt välkomna på sommarens höjdpunkt!

Har du musiken nära hjärtat och tycker du om att musicera individuellt och i grupp? Är du kanske en ivrig stråkspelare som tycker om att spela i orkester och i mindre grupper? Eller en körsångare som gärna tar lektioner i solosång och vill prova på att leda kör? En pianist som utöver egna lektioner vill bekanta sig med att komponera och kanske vill prova vingarna som orkesterdirigent? 

Då är Wegelius stora musikkurs något för dig. Våra lärare ger dig högklassig undervisning i de ämnen du väljer, du får uppträda på våra elevkonserter om du vill och våra fritidsledare fixar roligt fritidsprogram. Samtidigt ser vi på kansliet ser till att allt det praktiska löper smidigt. Kom alltså till Västra Nylands Folkhögskola i Karis för att spendera sju fina sommardagar i musikens tecken. Kursen är för deltagare över 13 år. 

Det finns många olika ämnen att välja emellan. Vi erbjuder individuell undervisning i violin, cello, piano, klassisk sång och musikalsång, kördirigering samt orkesterdirigering. Liksom förra året erbjuds också undervisning i improvisation och komposition/låtskrivning.  

Sammusicerande är en viktig del av lägret. Stråkspelarna får spela med i orkestern som dirigeras av Jutta Seppinen, och alla lägrets deltagare sjunger med i stora kören som övar varje kväll. I enlighet med Wegelius tradition har kammarmusiken också en viktig roll. Ambitiösa stråkspelare kan också delta i en mästarkurs där ni får jobba tillsammans med violinisten Annemarie Åström.  

UNDERVISNINGSUTBUD
enskild undervisning | stora kören | avancerade kören| kördirigering | orkesterdirigering | orkester | improvisation
| komposition/låtskrivning | kammarmusik | musikal | mästarkurs med Annemarie Åström 


VI ERBJUDER ENSKILD UNDERVISNING I:
piano | klassisk sång | musikal | violin | cello 

STORA KÖREN 1h/DAG 
Alla lägrets deltagare sjunger med i stora kören, som är samlingspunkten för alla kursdeltagare.
Vi sjunger en repertoar förankrad i olika genrer som är lagom krävande och garanterat givande. Stora kören övar varje kväll och uppträder på slutkonserten.

AVANCERADE KÖREN 1h/DAG 

Erfarna körsångare kan delta i avancerade kören, som övar varje dag under Jutta Seppinens ledning. Här övas stämsång, intonation, tolkning och uttryck tillsammans med andra duktiga sångare. Repertoaren väljs ut så att den är inspirerande och varierad med tanke på deltagarna. Materialet skickas ut på förhand så att du hinner bekanta dej med sångerna på förhand. 
Du har även möjlighet att dirigera kören om du deltar i dirigeringskursen. 

KÖRDIRIGERING 2H/DAG 
Vill du prova på att leda en kör, eller är du redan körledare, men vill fördjupa dina kunskaper inom kördirigering? Då är kursen i kördirigering rätt för dig.  
På kursen i kördirigering lär du dig i slagteknik och inövning under ledning av Jutta Seppinen. Slagteknik undervisas gemensamt med orkesterdirigeringen.
I början av kursen tränas slagteknik genom att leda pianist, medan du under andra halvan av kursen får leda stora kören.
Vi kommer att banda in dirigeringspassen på video, så att du har möjlighet att analysera din dirigering i efterhand.
Utöver dirigeringsteknik jobbar vi med sund röstanvändning och tonbildning i strävan efter god intonation och körklang.
Målet med kursen är att du som nybörjare ska få all den kunskap du behöver för att leda och arbeta med en kör och att du som redan leder kör får verktyg för bättre musikaliskt resultat. 

MUSIKAL 6H/DAG
Under kursen får du studera musikalens tre huvudområden; sång, dans och teater. Du får jobba med sånginterpretation och solosång, dansteknik, koreografi, skådespelarträning samt ensemblesång.
Dina lärare är Josefin Silén i sång och skådespeleri (huvudroll i Mary Poppins, Love Never Dies, Ringaren i Notre Dame).
Pianisten och kapellmästaren Martin Segrestråle ackompanjerar dig och hjälper dig att öva ny repertoar samt i ensemblesång.
Dansaren Chris Bewsher undervisar dig i dansteknik och uttryck inom dans.

Undervisningen anpassas enligt deltagarna och passar därför såväl dem med mer erfarenhet som nybörjare. Läs mera om kursen här

Obs, musikal kan väljas som antingen huvudämne eller biämne. Om du tar musikal som huvudämne kan du inte ta några andra ämnen.
Om du tar musikal som biämne motsvarar det ett vanligt biämne.

ORKESTERUNDERVISNING 3H/DAG 
Att spela tillsammans i en stor orkester är oerhört inspirerande och lärorikt. Orkesterns uppträdanden under kursens lopp brukar höra till lägrets absoluta höjdpunkter. 
Orkesterundervisningen består av stämövningar inom den egna instrumentgruppen och tuttiövningar där alla orkestermedlemmar är med samtidigt.  
Stråkspelarna delas in i en A-orkester och B-orkester enligt ålder och nivå, så att repertoaren kan göras möjligast lämplig och inspirerande för alla deltagare.
Därtill spelar alla lägrets stråkspelare med i Festivalorkestern. Vi slår också ihop Festivalorkesterns och Blåskursens orkestermedlemmar och bildar Wegelius Symfoniorkester, som framför ett gemensamt nummer på avslutningskonserten.   
Jutta Seppinen leder A-orkestern, Festivalorkestern och Wegelius Symfoniorkester, medan Mikael Stoor leder B-orkestern. 

ORKESTERDIRIGERING 2H/DAG
Har du alltid drömt om att dirigera orkester? Vare sig du är nybörjare eller redan kan dirigera är MWIs orkesterdirigeringskurs rätt för dig! 
Vår dirigeringslärare Jutta Seppinen har en omfattande erfarenhet både av orkester- och kördirigering, och under hennes ledning får du studera partitur, slagteknik och tolkning.
Dirigeringslektionerna går till så att dirigeringseleverna turvis leder en pianist eller stråkkvartett.
I början av kursen tränas slagteknik genom att leda pianist, medan du under andra halvan av kursen får leda en stråkkvartett bestående av proffsmusiker.
Dirigeringslektionerna bandas in på video för att analyseras efteråt. Detta är ett ovärderligt verktyg då man utvecklar sitt eget dirigerande.
Inga förkunskaper behövs och notmaterialet skickas ut på förhand så alla hinner bekanta sig med repertoaren. 

KAMMARMUSIK 1H/DAG 
Kammarmusiken har länge varit en av hörnstenarna i MWIs sommarkursutbud. Kammarmusik betyder att man musicerar tillsammans i en mindre grupp,
och hör till det mest givande man kan syssla med inom musiken. Man får lära sig lyssna på sina medmusiker och tillsammans forma den musik man spelar. 

Om du har en färdig grupp var medlemmar deltar i kursen får ni naturligtvis spela tillsammans också på kursen.
Men ifall du inte är med i någon färdig grupp så ordnar vi en lämplig grupp åt dig.
Allt du behöver göra är att anmäla dig till kammarmusik, så placerar vi dig i en grupp med andra på ungefär samma ålder och nivå och noterna skickas ut på förhand. 

IMPROVISATION 1H/DAG 
En mycket inspirerande, givande och rolig form att musicera är att improvisera.
Vår fantastiska improvisationslärare Stefanie Tuurna hjälper dej att greppa ditt instrument och låta inspirationen flöda med helt ny musik som du skapar tillsammans med din improvisationsgrupp.  
Du behöver inte ha bakgrundskunskap i improvisering för att delta. Liksom kammarmusiken sker improvisationsundervisningen i mindre grupper.
Färdiga grupper får givetvis spela tillsammans, men vid behov placerar vi dig i en grupp med andra på ungefär samma ålder och nivå. 

KOMPOSITION OCH LÅTSKRIVNING 2H/DAG
Sysslar du med att komponera musik eller skriva låtar? Eller kanske du inte har gjort det men skulle vilja pröva? Då ska du anmäla dej till kompositions- eller låtskrivningsundervisningen!
Vår kompositionslärare Stefanie Tuurna hjälper dig att skriva musik i den stil du själv är intresserad av. 
Du behöver inte ha tidigare kunskaper om att skriva musik för att delta i undervisningen.
Stefanie hjälper dig på traven ifall du är nybörjare, och hon ger förstås avancerad feedback och nya verktyg ifall du redan kan skriva musik och har skrivit flera låtar.  
Allt du behöver göra är att anmäla dig till kompositionsundervisningen, så ringer Stefanie dej så att ni kan gå igenom dina önskemål, bakgrundskunskaper och de musikstilar som intresserar dig. 
Vi kommer sedan att placera in kompositionseleverna i två grupper beroende på ålder, nivå och musikstil. 

Mera information om Improvisation, komposition/låtskrivning

MUSIKENS GESTALTNING 2H/DAG 
Vi erbjuder undervisning i Musiken gestaltning, d.v.s. musikteori och solfege. Vi ordnar en grupp som studerar Musikens gestaltning nivå 3. Denna grupp arbetar 2 h varje dag under hela kursens gång.
Det är också möjligt att avlägga denna kurs under lägret. Ifall det finns intresse kan vi också erbjuda undervisning i Musikens gestaltning nivå 2 och fördjupad nivå.
Om du har intresse för detta ska du meddela om detta i anmälningsblanketten, så tar vi kontakt! 

MÄSTARKURS I VIOLIN OCH KAMMARMUSIK MED ANNEMARIE ÅSTRÖM 25.6–28.6. 
Ambitiösa violinister, altviolinister och cellister får gärna anmäla sig till mästarkurs med Annemarie Åström.
Den fyra dagar långa mästarkursen fokuserar på att arbeta med ett verk för stor stråkensemble (t. ex. stråkoktett) tillsammans med Annemarie och några andra av våra lärare på kursen. 
På denna mästarkurs har du möjlighet att jobba med musicering, ensemblespel och teknik på en ambitiös nivå och den kulminerar i stråkensemblens uppträdande på konserten i Ekenäs kyrka 28.6. 
Violinister har även möjlighet att ta violinlektioner av Annemarie i samband med mästarkursen. 


Skicka video av ditt musicerande i samband med kursanmälan
Den allra viktigaste delen av Wegelius stora musikkurs handlar om att musicera tillsammans. För att vi ska kunna ordna alla samspelsgrupper så att de är så givande och lärorika för er som möjligt är de mycket viktigt att vi lärare lyckas placera alla deltagare i grupper som är möjligast lämpliga med tanke på er ålder, nivå, instrument, spelstil o.d.  
Därför ber vi er i samband med anmälan skicka en video där ni spelar. Det blir helt enkelt lättare att hitta lämpliga och lärorika sampelsgrupper åt er då vi på förhand lär känna er lite bättre via videon. Ni behöver inte bekymra er över den tekniska kvalitén på videon, en vanlig video inspelad på telefon fungerar bra. 

Ifall ni har frågor kring videon (eller något annat!) kan ni kontakta kursrektor Anton Ylikallio anton@mwi.fi

INFO
Kursen arrangeras av Martin Wegelius Institutet och Västra Nylands folkhögskola.
Plats: VNF, Karis (Pumpviken 3)
Tid: 24.6-30.6.2024

KURSAVGIFTER:
Heldag: 380€
Helpension: 470€
Syskonrabatt -30€
Det går att ansöka om nedsatt avgift i samband med anmälan. Blankett nedan.
Ansökan behandlas konfidentiellt.

ANNULLERINGSVILKOR
efter 15.5.2024 en annulleringsavgift på 30 €
efter 31.5.2024 85 % av deltagaravgiften.
Gäller ej vid sjukdom mot uppvisande av läkarintyg.


MER INFO & ANMÄLNING :
Kontakt: Anton Ylikallio, anton@mwi.fi
ANMÄLNING 1.3-15.5.2024

Du som är under 18 år bör fylla i din anmälan i samråd med en vårdnadshavare.

Anton Ylikallio
Kursrektor- Stora Musikkursen
“Jag är en 34-årig pianist och pianolärare från Vasa. Jag studerade pianospel på Sibelius-Akademin och blev musikmagister år 2015. Samma år fick jag en pianolärartjänst på Kuula-institutet i Vasa, ett jobb som jag alltjämt innehar. Utöver mitt pianolärarjobb har jag intagit en aktiv roll i att utveckla det Österbottniska musiklivet genom att hålla konserter, göra inspelningar och i en administrativ roll. Sedan 2019 har jag också verkat som styrelseordförande för Musikfestspelen Korsholm, ett uppdrag jag upplever viktigt för min verksamhet inom musikbranschen."

Tankar om uppdraget:
"Jag känner mig hedrad över att få jobba inom denna anrika institution och i ett så utmärkt team. Wegelius musikläger har gett flera generationer av musikintresserade unga fina upplevelser i musikens tecken. Ledstjärnorna har från första början varit att kombinera högklassig undervisning och inspirerande musikaliska utmaningar med en gemytlig samvaro i en naturnära miljö. Dessa kommer att spela en betydande roll på lägren också framöver. Vi ska givetvis förvalta det arv och de styrkor Stora Musikkursen har, medan vi samtidigt låter oss inspireras av de möjligheter som den pedagogiska och samhälleliga utvecklingen ständigt ger oss."

Kursens lärare

Sebastian Silén, violin Sebastian är en mångsidig finlandssvensk violinist. Han har vunnit priser i nationella och internationella tävlingar och har spelat som solist med orkestrar i Finland, Schweiz och Italien. Som solist och kammarmusiker har han…

Sebastian Silén, violin, kammarmusik
Sebastian är en mångsidig finlandssvensk violinist. Han har vunnit priser i nationella och internationella tävlingar och har spelat som solist med orkestrar i Finland, Schweiz och Italien. Som solist och kammarmusiker har han uppträtt på konserter och festivaler runtom i Europa och USA. På hans debutskiva spelar han musik av Fredrik Pacius, Robert Kajanus och Jean Sibelius. Sedan 2017 doktorerar han vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi i Helsingfors.

Helen Lindén-Pons, cello, kammarmusik
Helen har studerat för Csaba Szilvay, vid Sibelius-akademin för Erkki Rautio, Victoria Yagling, Josef Schwab, Hannu Kiiski och i USA för Janos Starker. Hon har konserterat som solist och kammarmusiker i de flesta Europeiska länder,  Asien och  USA . Helen har undervisat vid musik-institutet Kungsvägen , Sandels samt de senaste sju âren i Frankrike. Sedan 1999 har  hon undervisat vid Wegelius-institutets sommarkurser. Hon har ocksâ nyligen gett en skiva med Brahms cello-sonater ocht en DVD med Bachs solosviter. Helen Lindén bor i Frankrike där hon deltar i flera festivaler och konsert-serier.

Jutta Seppinen, kapellmästare, kör och orkesterdirigering
Jutta Seppinen är en av Finlands verkliga mångsysslare inom klassisk 
musik. Hon är kapellmästare, mezzosopran och kördirigent. Seppinen har avlagt två magisterexamina i musik vid Sibelius-Akademin (2008 och 2016), med tillhörande slutexamina i sång och orkesterledning med utmärkt vitsord. Våren 2018 utsåg Konstuniversitetet Seppinen till Sibelius-Akademins primamagister.
Seppinen debuterade som kapellmästare med Tammerfors filharmoniska orkester hösten 2014. Sedermera har hon lett flera orkestrar både i Finland och utomlands.
Seppinen är konstnärlig ledare för Key Ensemble i Åbo, ett uppdrag hon inledde i augusti 2022. Läs mera om Seppinen på www.juttaseppinen.fi

Oliver Pons, violin, kammarmusik Olivier Pons har studerat violin i Paris och i Moskva för Miroslaw Roussin och Nejmi Succari. Han har konserterat  i de flesta europeiska länder som solist och kammarmusiker och vunnit den internationella Châtea…

Oliver Pons, violin, kammarmusik
Olivier Pons har studerat violin i Paris och i Moskva för Miroslaw Roussin och Nejmi Succari. Han har konserterat  i de flesta europeiska länder som solist och kammarmusiker och vunnit den internationella Château de  Coursillon violintävlingen. I Finland har han undervisat på Finns, Wegelius-institutets sommarkurser och på  Musikinstitutet Kungsvägen. Han har även varit engagerad som solist vid rundradion I Finland. Sedan tolv  år är han konstnärlig ledare för festivalen Rencontres Musicales de Figeac. Oliver har nyligen gett ut en skiva  för MILS med virtuosmusik för violin. 



Mikael Stoor, violin, kammarmusik
Mikael Stoor har blivit utbildad på Londons Royal College of Music (Master of Performance) 2015 där hans lärare var Radu Blidar. Han utbildade sig till kandidat vid Institut supérieur des arts de Toulouse med Olivier Pons och Blagoja Dimcevski som lärare.
Mikael är violinlärare vid Espoon musiikkiopisto och Musik- och kulturskolan Sandels, där han också dirigerar musikinstitutets stråkorkester för längre hunna elever.
Vid sidan om undervisningen spelar Mikael också aktivt i olika orkestrar. På senaste tid har han freelancat regelbundet i Radions symfoniorkester. Utöver det har han spelat bland annat i Kuopios stadsorkester, Villmanstrands stadsorkester, Saimaa sinfonietta, Stavangers symfoniorkester och Berlins c/o chamber orchestra. Han har uppträtt som kammarmusiker i Finland och utomlands.
Mikael vidareutbildar sig med barockviolinstudier vid Novias yrkeshögskola.

Josefin Silén, musikalsång, drama och rytmsång
Josefin är utbildad musikalartist från Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Sedan examen har hon spelat flera stora roller i produktioner så som Mary Poppins (Svenska Teatern), Ringaren i Notre Dame (Tampereen Teatteri), Love Never Dies (National Operan), Grease (Mässcentret) m.fl. 
Bosatt i New York, är hon i färd med att ta en magister från Berklee College of Music NYC (ett stenkast ifrån Broadway) i “Writing and Design for musical theatre”. 
Sin sånglärarutbildning har hon i "Somatic Voice Work” från the Lovetri Institute. Josefin har själv studerat för topplärare på Broadway och London. Inom skådespeleri har hon vidareutbildat sig vid The Barrow Group i New York. 

Anton Ylikallio, kursrektor, piano, kammarmusik
Vasabördige pianisten Anton inledde sina pianostudier vid det lokala Kuula- institutet. Hans mest långvariga lärare var Christine Bengtson, Carlos Turriago och Erik T. Tawaststjerna. Under den sistnämndes ledning genomförde Anton sina studier vid Sibelius-Akademin, varifrån han erhöll en musikmagisterexamen år 2015. Under sina tidiga studieår tävlade Anton aktivt och framgångsrikt; nämnas kan 1. pris i Leevi Madetoja - pianotävlingen i Uleåborg 2009, en finalplats i Ilmari Hannikainen -pianotävlingen 2010, 3. pris i Erkki Melartin-kammarmusiktävlingen i Nyslott 2010 samt semifinalplats i den internationella Ciurlionis - pianotävlingen i Vilnius 2011. Anton har undervisat pianospel på Kuula-institutet i Vasa sedan 2014 och under de senaste åren har det primära fokuset legat på just undervisning, av såväl nybörjare som långt hunna och ambitiösa studenter.

Tuomas Roos, cello, kammarmusik
Tuomas Roos började spela cello vid 6-årsåldern i Pohjois-Kymen musiikkiopisto. Studierna tog honom via Tammerfors yrkeshögskola till Sibelius-akademin, varifrån han blev utexaminerad som magister i musik år 2019. Några av hans viktigaste lärare har varit Pauli Heikkinen, Timo Hanhinen och Hannu Kiiski. I dag spelar Tuomas i Vasa stadsorkester, uppträder aktivt som kammarmusiker och undervisar vid Korsholms musikinstitut. Under åren har han vikarierat också i andra finländska orkestrar, bl.a. Tampere filharmonia, Kymi sinfonietta och Sinfonia Lahti, samt i flera musikinstituter bl.a. Kuula-institutet och Västra Nylands musikskola.

Stefanie Tuurna, piano, komposition, låtskrivning
Stefanie Tuurna är en mångsidig musiker; diplompianist, kompositör och musikpedagog. Hennes kammaropera Years of Silence uruppfördes i Sibelius-Akademins Sonoresal i september 2017. Hon arbetar som balettpianist samt undervisar pianospel, musikteori och improvisation. Stefanie arbetar mycket genom improvisation, ett ämne hon också håller workshoppar kring och har föreläst om bl.a. i Sibelius-Akademin.

Minna Nyberg, klassisk sång
Minna är en mångsidig sopran som specialiserat sig på barockmusik. Hon
uppträder med körer, ensembler och orkestrar både i Finland och
utomlands. Hon har sjungit med ensembler som Collegium Vocale Gent, La Petite Bande, FiBO Players, Göteborg Baroque och Key Ensemble.
Utöver arbetet som konserterande sångerska har Minna en omfattande erfarenhet som scenartist. År 2005 vann hon första pris i den nationella recitationstävlingen Eino Leinon jalanjäljillä och sedan dess har hon medverkat i otaliga sceniska produktioner. Minna är även grundande medlem av sånggruppen Trio Flamme som specialiserat sig på att framföra finlandssvenska teatervisor.
År 2008 utexaminerades Minna som musikpedagog från Yrkeshögskolan Metropolia. Hon undervisar i sång på Esbo Arbis, mästarkurser och privat. Hon tonbildar körer och har bl.a. jobbat med Akademiska Damkören Lyran, Akademiska Sångföreningen, Ceciliakören, Exaudio och Nox.
Du kan läsa mera om Minna på hennes hemsida www.minnanyberg.fi

Martin Segerstråle, musikalackompanjemang, musikalhistoria

Martin Segerstråle är utexaminerad musikalkapellmästare från Royal Academy of Music i London och musikmagister från Sibelius-Akademin med diplomexamina i körledning och pianospel. Han har dirigerat ett flertal stora musikaler i Finland (Cats, Ringaren i Notre Dame, Mary Poppins) och även jobbat med musikal i England (Ragtime, Sweeney Todd). Han jobbar som bäst på Finlands Nationalopera och är i höst kapellmästare för Something Rotten! på Åbo Svenska Teater.

Laura Koskelo, Kammarmusik

Jag är en småbarns musiklärare, teorilärare och orkesterdirigent och undervisar vid Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors. Jag blev färdig musikpedagog från Helsingfors yrkeshögskola Stadia 2006 och har sedan dess jobbat vid Sandels och haft vid sidan av lärarjobbet också en hel del administrativa uppgifter. På hösten 2022 fortsatte jag mina pedagogiska studier vid Åbo yrkeshögskola och ska avlägga den högre högskoleexamen. Jag har spelat violin nästan hela mitt liv och spelar nuförtiden både violin och altviolin i orkestern samt musicerar med vårt familjeband.

Annemarie Åström, violin, mästarkurs
Annemarie Åström (f.1977) har studerat violin vid Sibelius-Akademin i Helsingfors samt utomlands i Göteborg, Köpenhamn och Köln.  Annemarie har slutexamen från både Musikhögskolan i Göteborg (också solist diplom) och Det Kongelige Musik Konservatoriet i Köpenhamn. Våren 2016 utexaminerades Annemarie till doktor i musik från Sibelius-Akademin. Hennes konsertserie befattade Nordisk Violinmusik 1826–2014 och i det skriftliga arbetet granskade hon nybörjarmetoderna i violinspel och deras anpassning till olika temperamentstyper. 
Sedan 2013 är Annemarie konstnärlig ledare för Wegelius Kammarstråkar.
www.annemarieastrom.fi

Chris Bewsher, danspedagog på musikalkursen
Chris är en engelsk-kanadensisk dansare som undervisar musikal/jazz/stepp dans.
Han är utbildad på Mountview Academy of Theatre Arts, BA in Performance (Musical Theatre). För tillfället är Chris med i musikalen ANASTASIA i Tammerfors var han fungerar som dansledare, regi och koreograf-assistent.

Föregående
Föregående

MÄSTARKURS med Annemarie Åström 25-28.6

Nästa
Nästa

MUSIKLÄGER "MINIWEGELIUS" NYLAND 11.6-15.6.2024