STORA MUSIKKURSEN 23.6-29.6.2025

Västra Nylands Folkhögskola i Karis, VNF


Varmt välkomna på sommarens höjdpunkt!

Har du musiken nära hjärtat och tycker du om att musicera individuellt och i grupp? Är du kanske en ivrig stråkspelare som tycker om att spela i orkester och i mindre grupper? Eller en körsångare som gärna tar lektioner i solosång och vill prova på att leda kör? En pianist som utöver egna lektioner vill bekanta sig med att komponera och kanske vill prova vingarna som orkesterdirigent?

Då är Wegelius Stora Musikkurs något för dig. Våra lärare ger dig högklassig undervisning i de ämnen du väljer, du får uppträda på våra elevkonserter om du vill och våra fritidsledare fixar roligt fritidsprogram. Samtidigt ser vi på kansliet ser till att allt det praktiska löper smidigt. Kom alltså till Västra Nylands Folkhögskola i Karis för att spendera sju fina sommardagar i musikens tecken. Kursen är för deltagare över 13 år.

Det finns många olika ämnen att välja mellan. Vi erbjuder individuell undervisning i violin, cello, kontrabas, piano, orgel, harpa och klassisk sång. Liksom förra året erbjuds också undervisning i improvisation, komposition/låtskrivning och musikens gestaltning. 

Sammusicering är en viktig del av lägret. Stråkspelarna får spela med i orkestern som dirigeras av Jutta Seppinen, och alla lägrets deltagare sjunger med i stora kören som övar varje kväll. Ivriga körsångare har möjlighet att sjunga i avancerade kören och studera kördirigering.

I enlighet med Wegelius tradition har kammarmusiken också en viktig roll. Ambitiösa stråkspelare kan också delta i en mästarkurs där ni får jobba tillsammans med violinisten Annemarie Åström och cellisten Jan-Erik Gustafsson.  

Om du är intresserad av musikal, bekanta dig med vår Musikalkurs!

Undervisningsutbud

enskild undervisning | stora kören | avancerade kören | kördirigering | orkesterdirigering | orkester | improvisation | komposition/låtskrivning | kammarmusik | mästarkurs med Annemarie Åström och Jan-Erik Gustafsson

Vi erbjuder enskild undervisning i:

violin | altviolin | cello | kontrabas | piano | orgel | harpa | klassisk sång

  • Alla lägrets deltagare sjunger med i stora kören, som är samlingspunkten för alla kursdeltagare.
    Här sjungs en repertoar förankrad i olika genrer som är lagom krävande och garanterat givande. Stora kören övar varje kväll och uppträder på slutkonserten.

  • Erfarna körsångare kan delta i avancerade kören. Här övas stämsång, intonation, tolkning och uttryck tillsammans med andra duktiga sångare. Repertoaren väljs ut så att den är inspirerande och varierad med tanke på deltagarna. Notmaterialet skickas ut på förhand så att du hinner bekanta dej med sångerna på förhand. I år undervisas avancerade kören av dirigent Jutta Seppinen och sånglärare Minna Nyberg. Undervisningen byggs upp så att vi skapar en konstnärlig helhet där ni sjunger i full kör och mindre ensembler (trio, kvartett, dubbelkvartett och även solistiskt). Därtill fungerar avancerade kören som övningskör för kördirigenter.

  • Vill du sjunga tillsammans med andra utan noter eller prova att improvisera egna melodier? Vill du utforska rytmik och groove med din röst och kropp? Eller kanske leka med din röst och skapa spännande ljudlandskap? Då är körimprovisation rätt för dig!

    Vi gör olika övningar och testar Circle Singing, där ledaren delar ut improviserade stämmor till kören. Vi lär oss också några Vocal Painting-tecken – handsignaler som fungerar som en metod för att improvisera tillsammans i kör.

    Ingen tidigare erfarenhet krävs – kom som du är och ha roligt tillsammans med andra sångglada!

  • Vill du prova på att leda en kör, eller är du redan körledare, men vill fördjupa dina kunskaper inom kördirigering? Då är kursen i kördirigering rätt för dig. 
    På kursen i kördirigering lär du dig i slagteknik och inövning under ledning av Jutta Seppinen. Slagteknik undervisas gemensamt med orkesterdirigeringen. I början av kursen tränas slagteknik genom att leda pianist, medan du under andra halvan av kursen får leda stora kören eller avancerade kören.
    Målet med kursen är att du som nybörjare ska få all den kunskap du behöver för att leda och arbeta med en kör och att du som redan leder kör får verktyg för bättre musikaliskt resultat.

  • Att spela tillsammans i en stor orkester är oerhört inspirerande och lärorikt. Orkesterns uppträdanden under kursens lopp brukar höra till lägrets absoluta höjdpunkter.
    Orkesterundervisningen består av stämövningar inom den egna instrumentgruppen och tuttiövningar där alla orkestermedlemmar är med samtidigt. 
    Stråkspelarna delas in i en A-orkester och B-orkester enligt ålder och nivå, så att repertoaren kan göras möjligast lämplig och inspirerande för alla deltagare.
    Vi slår också ihop A-orkesterns och Blåskursens orkestermedlemmar för att bilda Wegelius Symfoniorkester, som framför ett gemensamt nummer på avslutningskonserten.  
    Jutta Seppinen leder A-orkestern och Wegelius Symfoniorkester, medan Mikael Stoor leder B-orkestern.

  • Har du alltid drömt om att dirigera orkester? Vare sig du är nybörjare eller redan kan dirigera är MWIs orkesterdirigeringskurs rätt för dig!
    Vår dirigeringslärare Jutta Seppinen har en omfattande erfarenhet både av orkester- och kördirigering, och under hennes ledning får du studera partitur, slagteknik och tolkning.
    Dirigeringslektionerna går till så att dirigeringseleverna turvis leder en pianist eller stråkkvartett.
    I början av kursen tränas slagteknik genom att leda pianist, medan du under andra halvan av kursen får leda en stråkkvartett bestående av proffsmusiker.
    Dirigeringslektionerna bandas in på video för att analyseras efteråt. Detta är ett ovärderligt verktyg då man utvecklar sitt eget dirigerande.
    Inga förkunskaper behövs och notmaterialet skickas ut på förhand så alla hinner bekanta sig med repertoaren.

  • Kammarmusiken har länge varit en av hörnstenarna i MWIs sommarkursutbud. Kammarmusik betyder att man musicerar tillsammans i en mindre grupp, och hör till det mest givande man kan syssla med inom musiken. Man får lära sig lyssna på sina medmusiker och tillsammans forma den musik man spelar.

    Om du har en färdig grupp vars medlemmar deltar i kursen får ni naturligtvis spela tillsammans också på kursen.

    Ifall du inte är med i någon färdig grupp så ordnar vi en lämplig grupp åt dig. Allt du behöver göra är att anmäla dig till kammarmusik, så placerar vi dig i en grupp med andra på ungefär samma ålder och nivå och noterna skickas ut på förhand.

  • En mycket inspirerande, givande och rolig form att musicera är att improvisera.
    Våra improvisationslärare hjälper dej att greppa ditt instrument och låta inspirationen flöda med helt ny musik som du skapar tillsammans med din improvisationsgrupp. 
    Du behöver inte ha bakgrundskunskap i improvisering för att delta. Liksom kammarmusiken sker improvisationsundervisningen i mindre grupper.
    Färdiga grupper får givetvis spela tillsammans, men vid behov placerar vi dig i en grupp med andra på ungefär samma ålder och nivå.

  • Sysslar du med att komponera musik eller skriva låtar? Eller kanske du inte har gjort det men skulle vilja pröva? Då ska du anmäla dej till kompositions- eller låtskrivningsundervisningen!
    Vår kompositionslärare Stefanie Tuurna hjälper dig att skriva musik i den stil du själv är intresserad av.
    Du behöver inte ha tidigare kunskaper om att skriva musik för att delta i undervisningen.
    Stefanie hjälper dig på traven ifall du är nybörjare, och hon ger förstås avancerad feedback och nya verktyg ifall du redan kan skriva musik och har skrivit flera låtar. 
    Allt du behöver göra är att anmäla dig till kompositionsundervisningen, så ringer Stefanie dej så att ni kan gå igenom dina önskemål, bakgrundskunskaper och de musikstilar som intresserar dig.
    Vi kommer sedan att placera in kompositionseleverna i två grupper beroende på ålder, nivå och musikstil.

    Mera information om Improvisation, komposition/låtskrivning

  • Vi erbjuder undervisning i musikens gestaltning, d.v.s. musikteori och solfege. Vi ordnar en grupp som studerar musikens gestaltning nivå 3. Denna grupp arbetar 2 h varje dag under hela kursens gång.
    Det är också möjligt att avlägga denna kurs under lägret.

    Ifall det finns intresse kan vi också erbjuda undervisning i Musikens gestaltning nivå 2 och fördjupad nivå. Om du har intresse för detta ska du meddela om detta i anmälningsblanketten, så tar vi kontakt!

  • På Wegelius Stora Musikkurs erbjuder vi individuell undervisning i flera olika instrument (violin, altviolin, cello, kontrabas, piano, orgel, harpa, klassisk sång).

    I ditt huvudinstrument får du 3 x 45 min individuell undervisning under kursveckan. Du kan också ansöka om att få ett biinstrument, där du kan få 2 x 45 min individuell undervisning. Observera att biinstrument erbjuds i mån av möjlighet och bekräftas först när schemat fastställs.

  • Ambitiösa violinister, altviolinister och cellister delta i mästarkurs med Annemarie Åström och Jan-Erik Gustafsson.

    Den fyra dagar långa mästarkursen fokuserar på att spela i kammarmusikensembler tillsammans med Annemarie och Jan-Erik. På denna mästarkurs har du möjlighet att jobba med musicering, ensemblespel och teknik på en ambitiös nivå och den kulminerar med konsert i Ekenäs kyrka 27.6.

    Det är möjligt att delta i mästarkursen parallellt med Stora Musikkursen, vilket innebär att du kan skapa ett schema där du kombinerar individuell undervisning och kammarmusik från mästarkursen med andra ämnen från Stora Musikkursen. Om du deltar i både Stora Musikkursen och mästarkursen får du sammanlagt 4x45 minuter enskild undervisning.

    Mästarkursen har begränsat antal platser. Om fler ansökningar kommer in än vi kan erbjuda platser, görs ett urval kort efter att anmälningstiden gått ut. Urvalet görs på basis av videon du skickar samt din studiehistoria. Vi meddelar dig om antagningen så snart besluten är gjorda.

  • Tycker du om att sjunga, både solo och tillsammans med andra? Då har Wegelius Stora Musikkurs mycket att erbjuda! Oavsett om du vill utveckla din solistiska röst, sjunga i ensemble eller improvisera finns det något för dig.

    Klassisk sång med Minna Nyberg

    Under kursen får du tre individuella sånglektioner, där du med Minna arbetar med teknik, tolkning och uttryck. Du deltar också i Sångklassen, där du tillsammans med Minna och en pianist får utveckla dina solostycken eller sjunga duetter.

    För den som vill sjunga i ensemble finns möjlighet att delta i Avancerade kören, där Minna tillsammans med dirigent Jutta Seppinen skapar en konstnärlig helhet med körsång och mindre ensembler. Alla lägrets deltagare sjunger också med i Stora kören som övar varje kväll.

    Körimprovisering – Utforska din röst på nya sätt

    Vill du sjunga utan noter, improvisera egna melodier och leka med rytmer och klanger? Då är körimprovisering rätt för dig! Vi gör inspirerande övningar och testar Circle Singing, där ledaren delar ut improviserade stämmor till kören. Du får även lära dig Vocal Painting, en metod där handsignaler används för att improvisera i kör. Inga förkunskaper krävs – kom som du är och upplev glädjen i spontan sång tillsammans med andra!

  • Är du nyfiken på kyrkomusik och vill pröva på dess olika delar? Eller är du redan långt hunnen i din utbildning och vill utveckla dina färdigheter vidare? Studiestigen för kyrkomusik erbjuder en bred och praktiskt inriktad utbildning, där du kan utforska eller fördjupa dig inom centrala ämnen för kyrkomusiker.

    Du får individuell undervisning i orgel och sång, möjlighet att utveckla din förmåga inom kördirigering samt sjunga i avancerade kören och stora kören. Under kursen arbetar vi med stämsång, intonation och uttryck i både större körsammanhang och mindre ensembler. För den som vill fördjupa sig i dirigering ges handledning i slagteknik, interpretation och tonbildning.


Info & schema

Tid: 23.6-29.6.2025
Plats: VNF, Pumpviken 3, Karis
Kursen arrangeras av Martin Wegelius Institutet och Västra Nylands folkhögskola.

Här hittar du schemat för gruppundervisningsämnena på Stora Musikkursen. Kursavgiften täcker all undervisning, och du kan själv välja hur många ämnen du vill delta i.

Vissa deltagare föredrar ett fullspäckat schema med undervisning från morgon till kväll, medan andra vill ha ett lugnare upplägg för att kunna fokusera mer på enskilda ämnen. Du har friheten att sätta ihop ditt schema utifrån dina egna mål och önskemål. De flesta brukar välja 5-8 undervisningstimmar per dag.

Om du är osäker på hur du ska planera din vecka, är du varmt välkommen att kontakta kursrektor Anton Ylikallio (anton@mwi.fi, 0405353947) för rådgivning.

Undervisningen i kammarmusik och improvisation sker i mindre grupper och planeras så att den inte krockar med dina valda gruppundervisningsämnen. Ditt personliga schema sammanställs i maj månad och skickas till dig så snart det är färdigt. Vi gör vårt bästa för att uppfylla alla dina val, men om utmaningar uppstår kontaktar vi dig för att hitta en lösning som passar dina önskemål så bra som möjligt.

Kursavgifter

Dagsläger: 400€
Övernattningsläger: 490€
Syskonrabatt: 30€
(fr.o.m. andra syskonet)
Det går att ansöka om nedsatt avgift i samband med anmälan.
Ansökan behandlas konfidentiellt.

Dagsläger: lunch, mellanmål, middag, undervisning, fritidsprogram
Övernattningsläger: frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål, logi, undervisning, fritidsprogram

Anmälning

Anmälningstid: 1.3-5.5.2025. Platserna fylls i anmälningsordning (med undantag för mästarkursen)
Du som är under 18 år bör fylla i din anmälan i samråd med en vårdnadshavare.

Skicka video av ditt musicerande i samband med kursanmälan
Den allra viktigaste delen av Wegelius Stora Musikkurs handlar om att musicera tillsammans. För att vi ska kunna planera undervisning, repertoar och ensembler så att de är så givande och lärorika för er som möjligt, ber vi er i samband med anmälan skicka en video där ni spelar/sjunger.

Det blir helt enkelt lättare att hitta lämpliga och lärorika samspelsgrupper och sångensembler åt er då vi på förhand lär känna er lite bättre via videon. Ni behöver inte bekymra er över den tekniska kvalitén på videon, en vanlig video inspelad på telefon fungerar bra.

Ifall ni har frågor kring videon (eller något annat!) kan ni kontakta kursrektor Anton Ylikallio: anton@mwi.fi

Annulleringsvillkor

efter 5.5.2025: en annulleringsavgift på 50 €
efter 31.5.2025:
85 % av deltagaravgiften.
Gäller ej vid sjukdom mot uppvisande av läkarintyg.

Kontakt

Kursrektor Anton Ylikallio, anton@mwi.fi, 040 5353 947
Kurskoordinator Hanna Mustaniemi, hanna@mwi.fi, 040 623 3366

Anton Ylikallio, Kursrektor, Stora Musikkursen
”Min musikaliska bana har från första början präglats av att spela piano. Det började med att ta ut melodier på det piano vi hade hemma, och gick via pianolektioner på det lokala Kuula-institutet vidare till yrkesstudier på Sibelius-Akademin, varifrån jag utexaminerades som musikmagister 2015. I flera år var jag huvudsakligen verksam som pianolärare, och undervisade såväl nybörjare som långt hunna och ambitiösa studenter. Under senaste åren har min professionella verksamhet i större grad övergått till att bedriva juridisk forskning på Helsingfors universitet, men jag är alltjämt aktivt engagerad i musiklivet i flera olika roller, främst inom administration.

Jag känner mig hedrad över att få jobba inom denna anrika institution och att få ordna denna kurs med ett så utmärkt team av lärare, kanslipersonal och fritidsledare. Wegelius musikläger har gett flera generationer av musikintresserade unga fina upplevelser i musikens tecken. Ledstjärnorna har från första början varit att kombinera högklassig undervisning och inspirerande musikaliska utmaningar med en gemytlig samvaro i en naturnära miljö. Dessa kommer att spela en betydande roll på lägren också framöver. Vi ska givetvis förvalta det arv och de styrkor Stora Musikkursen har, medan vi samtidigt låter oss inspireras av de möjligheter som den pedagogiska och samhälleliga utvecklingen ständigt ger oss.”

Kursens lärare

Violin, altviolin

Sebastian Silén, violin Sebastian är en mångsidig finlandssvensk violinist. Han har vunnit priser i nationella och internationella tävlingar och har spelat som solist med orkestrar i Finland, Schweiz och Italien. Som solist och kammarmusiker har han…

Sebastian Silén, violin, altviolin, kammarmusik
Sebastian är en mångsidig finlandssvensk violinist. Han har vunnit priser i nationella och internationella tävlingar och har spelat som solist med orkestrar i Finland, Schweiz och Italien. Som solist och kammarmusiker har han uppträtt på konserter och festivaler runtom i Europa och USA. På hans debutskiva spelar han musik av Fredrik Pacius, Robert Kajanus och Jean Sibelius. Sedan 2017 doktorerar han vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi i Helsingfors.

Mikael Stoor, violin, kammarmusik, B-orkester
Mikael Stoor har examen från Londons Royal College of Music (Master of Performance) 2015 där hans lärare var Radu Blidar. Han utbildade sig till kandidat vid Institut supérieur des arts de Toulouse med Olivier Pons och Blagoja Dimcevski som lärare.
Mikael är violinlärare vid Espoon musiikkiopisto och Musik- och kulturskolan Sandels, där han också dirigerar musikinstitutets stråkorkester för längre hunna elever. Vid sidan om undervisningen spelar Mikael också aktivt i olika orkestrar. På senaste tid har han freelancat regelbundet i Radions symfoniorkester. Utöver det har han spelat bland annat i Kuopios stadsorkester, Villmanstrands stadsorkester, Saimaa sinfonietta, Stavangers symfoniorkester och Berlins c/o chamber orchestra. Han har uppträtt som kammarmusiker i Finland och utomlands.
Mikael vidareutbildar sig med barockviolinstudier vid Novias yrkeshögskola.

Oliver Pons, violin, kammarmusik
Olivier Pons violin under barndomen i Frankrike (1:a pris vid Conservatoire National de Région de Boulogne vid 16 års ålder) och därefter i 7 år med ryska mästare: N. Succari och M. Russin, som var elev till David Oistrakh. Hans spelstil är djupt påverkad av den ryska skolan. Olivier har vunnit priser i internationella tävlingar, framträtt i 11 länder, spelats in av 7 nationella radio- eller TV-kanaler och är engagerad i 15 internationella musikfestivaler. Hans violin är en fantastisk Jean-Baptiste Vuillaume, tillverkad år 1827. Hans senaste CD gavs ut av Fuga och innehåller finsk och romantisk musik tillsammans med F. Gräsbeck.

Annemarie Åström, violin, kammarmusik (mästarkurs)
Annemarie Åström (f.1977) har studerat violin vid Sibelius-Akademin i Helsingfors samt utomlands i Göteborg, Köpenhamn och Köln.  Annemarie har slutexamen från både Musikhögskolan i Göteborg (också solist diplom) och Det Kongelige Musik Konservatoriet i Köpenhamn. Våren 2016 utexaminerades Annemarie till doktor i musik från Sibelius-Akademin. Hennes konsertserie befattade Nordisk Violinmusik 1826–2014 och i det skriftliga arbetet granskade hon nybörjarmetoderna i violinspel och deras anpassning till olika temperamentstyper. 
Sedan 2013 är Annemarie konstnärlig ledare för Wegelius Kammarstråkar.
www.annemarieastrom.fi

Cello, kontrabas

Helen Lindén-Pons, cello, kammarmusik
Helen har studerat för Csaba Szilvay, vid Sibelius-akademin för Erkki Rautio, Victoria Yagling, Josef Schwab, Hannu Kiiski och i USA för Janos Starker. Hon har konserterat som solist och kammarmusiker i de flesta Europeiska länder,  Asien och  USA . Helen har undervisat vid musik-institutet Kungsvägen , Sandels samt de senaste sju âren i Frankrike. Sedan 1999 har  hon undervisat vid Wegelius-institutets sommarkurser. Hon har ocksâ nyligen gett en skiva med Brahms cello-sonater ocht en DVD med Bachs solosviter. Helen Lindén bor i Frankrike där hon deltar i flera festivaler och konsert-serier.

Aida Salakka, kontrabas
Aida Salakka är en kontrabasist, sångare och kompositör från Helsingfors. Aida tog magisterexamen från Sibeliusakademin år 2021. Hon spelar regelbundet som gästande musiker i bl.a. Vasa stadsorkester, Lojo stadsorkester, Wegelius kammarstråkar samt Estonian Festival Orchestra. Som kompositör har Aida skapat ett flertal verk som kombinerar kontrabasspel med röstanvändning. Ett av hennes verk, Pandemic Diaries, har Aida representerat Finland med på Ung Nordisk Musik festivalen i Reykjavik i augusti 2022. Hennes senaste verk RUN gjordes till en musikvideo hösten 2023 och kan ses på Youtube. Aida har också tonsatt ett tiotal dikter av Edith Södergran och hon har uppträtt med dem på sina solokonserter i bl.a. Helsingfors, Vasa och Ingå. Aida undervisar också i kontrabasspel vid Vanda musikinstitut, Sandels musikskola samt Musikinstitutet Kungsvägen. Ett av Aidas pedagogiska mål är strävan till att inspirera sina elever till ett öppet muskaliskt sinne samt mångsidigt musikerskap med kontrabasen.

Tuomas Roos, cello, kammarmusik
Tuomas Roos började spela cello vid 6-årsåldern i Pohjois-Kymen musiikkiopisto. Studierna tog honom via Tammerfors yrkeshögskola till Sibelius-akademin, varifrån han blev utexaminerad som magister i musik år 2019. Några av hans viktigaste lärare har varit Pauli Heikkinen, Timo Hanhinen och Hannu Kiiski. I dag spelar Tuomas i Vasa stadsorkester, uppträder aktivt som kammarmusiker och undervisar vid Korsholms musikinstitut. Under åren har han vikarierat också i andra finländska orkestrar, bl.a. Tampere filharmonia, Kymi sinfonietta och Sinfonia Lahti, samt i flera musikinstituter bl.a. Kuula-institutet och Västra Nylands musikskola.

Jan-Erik Gustafsson, cello, kammarmusik (mästarkurs)
Jan Erik-Gustafsson är för tillfället en av världens mest eftersökta solocellister och kammarmusiker. Han påbörjade sina studier som åttaåring för Markku Luolajan-Mikkola på Musikinstitutet i Västra Helsingfors och studerade vidare med Mikhail Homitser och Frans Helmerson på Edbergs Musikinstitut i Stockholm. Han avlade sin solistdiplomexamen år 1992. Gustafssons solistkarriär fick fart efter att han placerat sig bra i EBUs unga musikers tävling i Köpenhamn 1986. Han har sedan dess varit efterfrågad runtom i världen som solist och kammarmusiker. Förutom med Nordens främsta orkestrar så har Gustafsson bland annat spelat med symfoniorkestrarna i London, Bournemouth, Brisbane och Jerusalem och med Berlins och Nederländernas radions symfoniorkestrar samt med New Yorks och Wiens kammarorkestrar. Han har gjort en rad skivinspelningar för Ondine, där han för sina tolkningar rönt mycket uppskattning och bra kritik världen över. Hans inspelningar av bland annat Szymanowskis och Kodálys cellosonater blev årets skiva 1994.  Jan-Erik Gustafsson har hållit ett antal mästarkurser i Europa USA och Asien. Han har varit Konstnärlig ledare för Lovisa Sibeliusdagar i Finland 1996-2019. Han spelar för närvarande på en Stefano Scarampella cello från 1890.

Piano, orgel

Annika Palm, piano
Pianisten Annika Palm uppträder regelbundet som solopianist och kammarmusiker både i hemlandet och utomlands. Hon har avlagt examen från Paris konservatoriet (CNSMP), Guildhall School of Music and Drama i London, samt från Konstuniversitetet Sibelius-Akademin. Hennes lärare var under barndomen Katarina Nummi-Kuisma och sedan studerade hon för bl.a. Alain Planès, Hortense Cartier-Bresson, Joan Havill, Ferenc Rados, Konstantin Bogino och Pierre-Laurent Aimard.
Annika flyttade tillbaka till Finland år 2015 efter över 20 års tid utomlands och och har sedan dess undervisat piano på Esbo Musikinstitut, Västra Helsingfors Musikinstitut och på Sibelius Akademin, var hon även undervisar i Prima vista, dvs notläsning. På Raudaskylä Internationella Mästarkurser har hon i ett flertal år fungerat som kammarpianist. Hon har även gett flera mästarkurser i både solo piano och kammarmusik. Annika är intresserad av att kombinera olika konstarter och har grundat GraniARTmix festivalen och är dess konstnärliga ledare.

Anton Ylikallio, kursrektor, piano
Vasabördige pianisten Anton  inledde sina pianostudier vid det lokala Kuula- institutet. Hans mest långvariga lärare var Christine Bengtson, Carlos Turriago och Erik T. Tawaststjerna. Under den sistnämndes ledning genomförde Anton sina studier vid Sibelius-Akademin, varifrån han erhöll en musikmagisterexamen år 2015.  Under sina tidiga studieår tävlade Anton aktivt och framgångsrikt; nämnas kan 1. pris i Leevi Madetoja - pianotävlingen i Uleåborg 2009, en finalplats i Ilmari Hannikainen -pianotävlingen 2010, samt semifinalplats i den internationella Ciurlionis - pianotävlingen i Vilnius 2011.  Anton undervisade pianospel på Kuula-institutet i Vasa 2014-2023.

Niels Burgmann, orgel
Niels Burgmann, har studerat kyrkomusik och orgelspel vid Musikhögskolan i Piteå och vid Sibelius-Akademin i Helsingfors för Mattias Wager, prof. Hans-Ola Ericsson och Markku Hietaharju och avlade diplom i orgelspel 2002. Vid Sibelius-Akademin fördjupade sig Burgmann även även i komposition och hans verk har belönats med första-, andra- och tredjepriser vid både nationella och internationella tävlingar.
Burgmann konserterar ofta som organist, kammarmusiker och kördirigent. Hans intresse för klang och klangfärg avspeglas i framför allt hans tolkningar av senromantisk och modern orgelmusik. Tillsammans med flöjtisten Erica Nygård utgör han en orgel-flöjtduo, och han är för närvarande dirigent för vasakörerna Vokalensemblen Röster och Studentkören Pedavoces.

Harpa, klassisk sång

Hanna Kenttämies, harpa
Hanna Kenttämies studerade harpa på Sibelius-Akademin för bla Anni Kuusimäki och Reija Bister, och på konservatoriet i Utrecht (Nederländerna) för Erika Waardenburg. Hanna undervisar harpa på Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo, Raseborgs musikinstitut i Karis och på Åbo konservatorium. Hon jobbar som freelance-harpist i finländska stadsorkestrar och är även en aktiv medlem i Finlands harpister rf. Förutom att förmedla glädjen i att musicera tycker Hanna om att hitta varje elevs personliga sätt att lära sig och uttrycka sig.

Minna Nyberg, klassisk sång, sångensemble
Minna är en mångsidig sopran som specialiserat sig på barockmusik. Hon uppträder med körer, ensembler och orkestrar både i Finland och utomlands. Hon har sjungit med ensembler som Collegium Vocale Gent, La Petite Bande, FiBO Players, Göteborg Baroque och Key Ensemble. Utöver arbetet som konserterande sångerska har Minna en omfattande erfarenhet som scenartist. År 2005 vann hon första pris i den nationella recitationstävlingen Eino Leinon jalanjäljillä och sedan dess har hon medverkat i otaliga sceniska produktioner. Minna är även grundande medlem av sånggruppen Trio Flamme som specialiserat sig på att framföra finlandssvenska teatervisor. År 2008 utexaminerades Minna som musikpedagog från Yrkeshögskolan Metropolia. Hon undervisar i sång på Esbo Arbis, mästarkurser och privat. Hon tonbildar körer och har bl.a. jobbat med Akademiska Damkören Lyran, Akademiska Sångföreningen, Ceciliakören, Exaudio och Nox.
Du kan läsa mera om Minna på hennes hemsida www.minnanyberg.fi

Dirigering, improvisation, komposition/låtskrivning, musikens gestaltning

Jutta Seppinen, kapellmästare, kör- och orkesterdirigering
Jutta Seppinen är en av Finlands verkliga mångsysslare inom klassisk 
musik. Hon är kapellmästare, mezzosopran och kördirigent. Seppinen har avlagt två magisterexamina i musik vid Sibelius-Akademin (2008 och 2016), med tillhörande slutexamina i sång och orkesterledning med utmärkt vitsord. Våren 2018 utsåg Konstuniversitetet Seppinen till Sibelius-Akademins primamagister.
Seppinen debuterade som kapellmästare med Tammerfors filharmoniska orkester hösten 2014. Sedermera har hon lett flera orkestrar både i Finland och utomlands.
Seppinen är konstnärlig ledare för Key Ensemble i Åbo, ett uppdrag hon inledde i augusti 2022. Läs mera om Seppinen på www.juttaseppinen.fi

Stefanie Tuurna, improvisation, komposition/låtskrivning
Stefanie Tuurna är en mångsidig musiker; diplompianist, kompositör och musikpedagog. Hennes kammaropera Years of Silence uruppfördes i Sibelius-Akademins Sonoresal i september 2017. Hon arbetar som balettpianist samt undervisar pianospel, musikteori och improvisation. Stefanie arbetar mycket genom improvisation, ett ämne hon också håller workshoppar kring och har föreläst om bl.a. i Sibelius-Akademin.

Laura Koskelo, musikens gestaltning
Jag är en småbarns musiklärare, teorilärare och orkesterdirigent och undervisar vid Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors. Jag blev färdig musikpedagog från Helsingfors yrkeshögskola Stadia 2006 och har sedan dess jobbat vid Sandels och haft vid sidan av lärarjobbet också en hel del administrativa uppgifter. På hösten 2022 fortsatte jag mina pedagogiska studier vid Åbo yrkeshögskola och ska avlägga den högre högskoleexamen. Jag har spelat violin nästan hela mitt liv och spelar nuförtiden både violin och altviolin i orkestern samt musicerar med vårt familjeband.

Tietoa suomeksi

Wegeliuksen Suuri Musiikkikurssi on monipuolinen kesäkurssi, joka tarjoaa laadukasta musiikinopetusta sekä soittouransa alkutaipaleella oleville että pidemmälle ehtineille osallistujille. Kurssilla tarjotaan yksilöopetusta monessa eri instrumentissa, mukaan lukien jousisoittimet, piano, urut ja klassinen laulu.

Jousisoittajat soittavat orkesterissa, kun taas innokkaat kuorolaulajat pääsevät laulamaan kuorossa sekä pienemmissä lauluyhtyeissä. Kurssilla on myös orkesterin- ja kuoronjohdon opetusta niille, jotka haluavat kehittää johtamistaitojaan tai kokeilla orkesterin tai kuoron johtamista. Lisäksi tarjolla on säveltämistä ja improvisointia, joko omien sävellysten parissa tai ryhmässä.

Kurssin ensisijainen opetuskieli on ruotsi, ja kaikki ryhmäopetus – kuten orkesteri, kuorot ja musiikin hahmotus – tapahtuu ruotsiksi. Yksilö- ja pienryhmäopetusta voidaan kuitenkin antaa tarvittaessa myös suomeksi, ja kaikki opettajamme puhuvat suomea.

Sinun ei tarvitse osata ruotsia täydellisesti voidaksesi osallistua – tärkeintä on halu musisoida ja oppia uutta yhdessä muiden kanssa!

Viikon aikana saat soittaa ja laulaa yhdessä muiden musiikin harrastajien ja ammattilaisten kanssa sekä esiintyä kurssin konserteissa. Vapaa-ajalla on tarjolla hauskaa ohjelmaa, ja kurssilla vallitsee kannustava ilmapiiri.

Kurssin alaikäraja on 13 vuotta.

Tule mukaan viettämään inspiroiva viikko musiikin parissa – pääset samalla myös treenaamaan ruotsia!

Föregående
Föregående

Blåsorkesterläger / Puhallinorkesterileiri

Nästa
Nästa

Musikalkurs